DTSB (Deutsche turn & sportbund)

Al in (1948) werd door de "Freien Deutsche Gewerkschaft Bund"(FDGB) en "Freie Deutsche Jugend" (FDJ) al in de "Sowjetischen Besatzungszone"(SBZ) het initiatief genomen "Der Deutsche Sportausschuß" (DS) op te richten. De eerste opdracht luidde het reorganiseren van alle sportinstellingen die na de tweede wereldoorlog uiteraard waren opgeheven door de geallieerden. Onder auspiciën van de (FDGB) werden vervolgens "Betriebssportgemeinschaften"(BSG) opgericht. "Volkseigene betrieb"(VEB) en"Staatliche Verwaltungen" verzorgden het financiële, logistieke deel voor de verschillende (BSG's) in de DDR.

Werbung 2e Sportfest Leipzig "Der Deutsche Sport Ausschuß" (DS).
Werbung 2e Sportfest Leipzig "Der Deutsche Sport Ausschuß" (DS).

Zo kwamen vervolgens diverse sport accommodaties tot stand. In de DDR was voorkomen is beter dan genezen en begon met een sportieve levenshouding dus werden er "Sportwettkämpfe" georganiseerd op het werk en in vrije tijd.  Daarnaast werd naast preventief handelen t.b.v. conditie en gezondheid door gymnastiek op het werk ook het beoefenen van sport & ontspanning overal in de DDR gepropageerd. Elke organisatie van civiel tot militair had een connectie met een (BSG) en/of vereniging  voor alle denkbare sporten. Gezondheid en sport waren onmiskenbaar verbonden met de socialistische denkwijze van de DDR." In (1957) werd de overkoepelende "Deutsche Turn-und Sportbund" (DTSB) opgericht als opvolger van de "Der Deutsche Sportausschuß" (DS). Vrijwel gelijktijdig ging ook het "Staatlichen Komitee für Körperkultur und Sport" op in de (DTSB). De Staat zag hier nauw op toe middels het "Zentrale Komitee" (ZK) van de "Socialistische Einheitspartei Deutschland" (SED). Vanuit de (DTSB) organisatie werden vervolgens tal van sportbonden circa (40) opgericht waarbij de desbetreffende sportvereniging/club (moest) zijn aangesloten.

 


Turn & Sportfest DDR 1977 Leipzig (prospekt) collectie auteur.
Turn & Sportfest DDR 1977 Leipzig (prospekt) collectie auteur.

compositie 1 collectie auteur.
compositie 1 collectie auteur.
compositie 2 collectie auteur.
compositie 2 collectie auteur.

Evenementen werden ter gelegenheid van tal socialistische "Feiertage" in de DDR massaal geregisseerd tot genoegen van de politieke leiders. Het onderstreepte de kracht, gezondheid en saamhorigheid van het volk. Verenigingen traden op in het stadion van Leipzig, Berlijn of elders. Voor de jonge deelnemers die al vroeg op school, FDJ, BSG of vereniging sport beoefenden een feest! Onderlinge competitie speelde een grote rol in het geheel. De talloze sportdiploma's, medailles en plaketten konden worden gewonnen in verschillende klassen (Stufen 1,2,3,) zoals ook in goud, zilver en brons. Was dit ook een feest? of voor echte talenten een verplicht programma?

Compilatie clubs in Leipzig  stadion (prospektbildmappe) collectie auteur.Turn & Sportfest im stadion leipzig 1977 (prospekt) collectie auteur.
Turn & Sportfest im stadion leipzig 1977 (prospekt) collectie auteur.

Gezien de internationale verhoudingen had de Staat meer dan normale interesse bij de ontwikkeling van sport en in het bijzonder bij jongeren die buitengewone prestaties leverden bij schoolsport wedstrijden. Men zocht systematisch naar talenten bij georganiseerde (Pioniere)  "Kinder- und Jugend Spartakiaden" tezamen met andere socialistische landen.

alle talentvolle jongeren werden bij hun sportclub verder ontwikkeld onder toezicht van de Staat. Ook werden prestatie bevorderende middelen voorgeschreven of toegediend. Vast staat dat dergelijke processen hebben plaatsgevonden soms zelfs zonder medeweten van de ouders. Hoe groot het aantal sporters was dat daadwerkelijk bevorderende middelen heeft (moeten) gebruiken is niet bekend. Doelstelling was om op internationale sportevenementen zoals Europese, Wereldkampioenschappen of Olympische spelen te kunnen laten zien hoe geweldig en superieur de sporters uit de DDR maar ook uit andere socialistische staten waren. Hoe groot de impact van het gebruik van deze middelen uiteindelijk is geweest m.b.t. de gezondheid van jongeren op latere leeftijd is heden nog (deels) onbekend. In (1989) had de (DTSB)  3 miljoen leden

circa 20% van de DDR bevolking. Na de Wende viel in (1989) ook het doek voor de (DTSB).  De meeste sportverbonden vonden echter in (1990) een nieuwe weg naar de overkoepelende "Deutsche Sportbund" (DSB).  


Deutsche Fußball  Verband (DDR)

Een ander belangrijk punt ! In het Duitse voetbal het "Deutsche Fußball Verband" (DFV) wilde men natuurlijk beter zijn dan de "Deutsche Fußball Bund" (DFB) van het Westen. Het buurland had natuurlijk al jarenlang grote resultaten bereikt en deed er alles aan om er bij Europese kampioenschappen bij te zijn en zich te kwalificeren. Het kwam tijdens deze kwalificaties ook verschillende malen tot een treffen met Nederland. De wedstrijden destijds in Rotterdam (3 - 0) en Leipzig met uiteindelijk ook  2 - 3 winst voor Nederland.