DEUTSCHE JAGD & FORSTWIRTSCHAFT

Door de jaren heen heeft de jacht een prominente rol gespeeld in de Duitse geschiedenis. Ook in het Oosten van Duitsland zijn uitgestrekte bosgebieden te vinden waar werd gejaagd. De verscheidenheid van de (lokale) jacht verenigingen is groot en nam ook voor de voedsel voorziening een prominente rol in. Zeker ook in de latere DDR onder auspiciën van de " Socialistische Einheitspartei Deutschland " (SED) , "Ministerium für Staatssicherheit" overige politieke instanties afdeling "Jagdwesen".

De auteur tracht voor u een beeld te schetsen van de bosrijke omgeving in de huidige deelstaten : Sachsen-Anhalt , Sachsen, Mecklenburg-Voor-Pommeren,  Thüringen, Brandenburg, en Berlijn.  

 


Postkaart  Verlag Rudolf Lambeck Berlin. Jagdschloss Hubertusstock schorfheide (1930).
Postkaart Verlag Rudolf Lambeck Berlin. Jagdschloss Hubertusstock schorfheide (1930).

Het bosgebied Schorfheide - Chorin huidige oppervlakte 1.291,61 km² en het jachthuis (Hubertusstock bouwjaar rond 1850) 

gelegen aan de rand van het bosgebied heeft een lange geschiedenis die nog verder terug te voeren is via oude kaarten naar het jaar (1713).  Sinds het Deutsche keizerrijk is het jachtgebied van Keizer Wilhelm II. Later in de NS periode in gebruik van Hermann  Göring en vervolgens door de leden van het Politbureau (SED-STASI). Door de jaren heen bleek deze locatie ook een  politiek machtscentrum  te zijn waarbij de jachtpartijen steeds een verbindende rol speelden.


Keizer Wilhelm II (1859-1941).
Keizer Wilhelm II (1859-1941).
Hermann Göring (1893-1946).
Hermann Göring (1893-1946).
Erich Honecker (1912-1994).
Erich Honecker (1912-1994).

Postkaart & prospekt compilatie collectie auteur.


Ehren Urkunde (1942) collectie auteur.
Ehren Urkunde (1942) collectie auteur.

Het gebied met bijgebouwen werd nog bekender door het dichtbij gelegen landgoed Carinhall vernietigd in (1945) van NS Reichs-Marshall, Jäger- Meister Hermann Göring. Deze organiseerde destijds vele jachtpartijen.  


Na (1945) werd het jachthuis gebied tijdelijk bestuurd door Brandenburg en onderhouden door de lokale boswachterij. Daarna in (1952) overgenomen door de (STASI) werden delen als verboden gebied verklaard. Het afgesloten deel diende als jachtgebied voor Erich Honecker, leden van het Nationale Front (Politburo)

en hooggeplaatste officieren onder meer (STASI), (NVA). 

Tevens als politiek ontspannings en vakantieoord. Vele prominente staatshoofden uit de socialistische landen zijn te gast geweest in het jachthuis op Schorfheide. Naast de jacht trofeeën zelf werd ook menig oorkonde uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hadden gemaakt in de boswachterij, bosbeheer en jacht. Uiteraard waren er door heel de DDR bosgebieden waar jagen kon en mocht. Met name bij de bevolking (op het platteland) was de jacht ook uitermate populair daar dit zorgde voor vlees op de plank. Wel vond dit alles plaats onder auspiciën van de lokale overheid voor de juiste quota verdeling.


Postkaart Verlag Bild und Heimat, Reichenbach Vogtländ. Udersee Schorfheide
Postkaart Verlag Bild und Heimat, Reichenbach Vogtländ. Udersee Schorfheide
  Postkaart Verlag Bild und Heimat, Reichenbach Vogtländ (1984) collectie auteur.
Postkaart Verlag Bild und Heimat, Reichenbach Vogtländ (1984) collectie auteur.

 

Daar het hier een groot natuurgebied betrof werden ook andere DDR organisaties zoals de Jungpioniere en FDGB ferienwohnungen vanaf de jaren 50/60 in delen van het gebied toegelaten voor (educatieve) vakanties van de jeugd en volwassenen (bondsleden) maar toch altijd met een politiek tintje.


Postkaart Verlag Bild und Heimat, Reichenbach Vogtländ  .   Geplaatste kleurkaders :  Groen = Jacht. Blauw = Jung Pioniere. Geel = FDGB.
Postkaart Verlag Bild und Heimat, Reichenbach Vogtländ . Geplaatste kleurkaders : Groen = Jacht. Blauw = Jung Pioniere. Geel = FDGB.

In de jaren 70/80 werd het gebied door veranderingen die werden doorgevoerd steeds meer een vakantieoord waar bewoners van de industriesteden van genoten. Berlijn lag immers binnen een straal van 100 km. Tegenwoordig is het bosgebied Schorfheide - Chorin (in 2012 aangewezen door de UNESCO) een (Biosphärenreservat) waar de natuur door ecosystemen wordt gereguleerd en genetische waarden worden beschermd. Dit in navolging van het (Nationalpark  Programm) een idee van de DDR wat besproken was in september (1990) tijdens besprekingen voor de Wiedervereinigung. Ook zijn er thans tal van recreatie mogelijkheden en hotels in de prachtige omgeving.


Diverse (museums,locaties) met betrekking tot de jacht in de voormalige DDR. foto's auteur of collectie.

Compilatie "Jäger, 35 Jahre, und Jagd prospect"  collectie auteur.Panoramabeeld Schorfheide. Compositie auteur.
Panoramabeeld Schorfheide. Compositie auteur.